Cozonac cu nuca si caramel

de La Ancuta in Dulciuri, 27 Dec 2012 | 44041 vizualizari

 

La multi ani tuturor sarbatoritilor de astazi!!! Nu am tort, dar am adus cozonac :).

 

INGREDIENTE

  • Aluat cozonac :
  • 600 g faina
  • 2 oua
  • 2 galbenusuri
  • 1 ceasca lapte caldut
  • 2 linguri zahar
  • 140 g unt topit
  • 20 g drojdie proaspata
  • vanilie
  • coaja rasa de lamaie
  • 1/2 lingurita sare
  • Umplutura:
  • 500 g nuca
  • 200 g zahar
  • Caramel:
  • 200 gzahar
  • 70 g unt
  • 150 ml smantana pentru frisca
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus desfacut in 2 linguri de lapte
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca si caramel:

Anul acesta am avut un ajutor de nadejde la framantat aluatul de cozonaci: noua mea prietena, masina de paine :D. Merge insa framantat si fara masina de paine. Mie chiar imi place, doar ca anul acesta nu prea am avut timp. Totul a fost facut in marea viteza si sub presiunea timpului.

Cand pregatiti aluatul de cozonac ingredientele trebuie scoase de cu seara din frigider sau camara, pentru a ajunge la temperatura camerei.

Incepem sa pregatim maiaua. Amestecam drojdia cu zaharul si putin lapte caldut si o lasam pana creste frumos (~10-15 minute).
Intr-un castron incapator, sau o covata cernem faina. Facem in mijloc o gropita in care adaugam ouale, restul de lapte iar deasupra drojdia activata. Incepem sa framantam si adaugam aromele si sarea iar apoi untul topit, dar nu fierbinte. Framantam aluatul bine pana devine elastic si nu se mai lipeste de mana.

Dupa ce l-am framantat il acoperim cu un servet de bucatarie si il lasam la dospit, la loc caldut, ferit de curenti de aer (~1 ora si jumatate).

Intre timp pregatim caramelul: Topim zaharul pana devine auriu. Dam deoparte de pe foc si adaugam untul iar apoi smantana pentru frisca si amestecam energic, avand grija la aburi.

Punem cratita pe foc si fierbem la foc mic pana se topeste caramelul si incepe sa se ingrose putin. Dam apoi de pe foc si il lasam la racit.

Dupa ce a dospit aluatul il rasturnam pe masa de lucru usor infainata si il impartim in 10 parti egale. Vom folosi 5 bucati pentru fiecare cozonac.
Intindem fiecare bucata de aluat de cozonac in foaie subtire. O ungem cu un strat subtire de caramel iar apoi presaram nuca amestecata cu zahar. Rulam starns si asezam in tava tapetata cu hartie de copt. La fel procedam si cu restul foilor. In fiecare tava vom avea 5 suluri suprapuse.

Lasam cozonacii inca 10 minute in tava apoi ii ungem cu galbenus desfacut in 2 linguri de lapte.

Coacem cozonacii la foc potrivit pana se rumenesc deasupra (~40 de minute).
Cand sunt copti ii scoatem pe un gratar de bucatarie si ii lasam sa se raceasca.

Inspiratia: aici

TIPS-URI

1

Aluatul de cozonac il puteti modela in ce forma doriti, nu neaparat in 5 suluri. Puteti opta pentru forma obisnuita de cozonac.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca si caramel" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Biscuiţi şpriţaţi